electrostimulator-i-gimnastica

Ефекти от комбинирането на електростимулация с гимнастическа тренировка при момичета на възраст преди навлизане в пубертета.

Ефекти от комбинирането на електростимулация с гимнастическа тренировка при момичета на възраст преди навлизане в пубертета.

electrostimulator-i-gimnastica

Deley et al, Списание за изследване на човешката сила и общото му физическо състояние,. Февруари 2011 година, издание 25 (2), страници 520-526.

Силовата тренировка е важен аспект от гимнастическата подготовка, защото тя изисква големи усилия. В това френско изследване, уредът Compex Sport е използван с цел да се анализират ефектите от 6-седмична тренировка, изградена от ЕМС и програма за гимнастици, върху силата и изпълнението на вертикални скокове от спортисти на възраст преди пубертета.

Гимнастички на 16 годишна възраст били произволно разделени в две групи: една от тях получава ЕМС тренировка за разтягане на колената плюс обикновена гимнастическа тренировка, а другата група – (контролираната група) получава само гимнастическата тренировка.

  • След като изминават първите 3 седмици на ЕМС тренировката се наблюдава значително подобрение на мускулната сила при разтягането на коленете, а също и на изпълнението на скоковете. От друга страна, контролирана група не показва никакви промени в изпълненията си.
  • Подобрението на скоковите умения продължава да се поддържа и 1 месец след края на ЕМС тренировъчната програма.

Авторите изразяват становище, че  интегрирането на кратка силова ЕМС тренировка в редовната гимнастическа подготовка води до знаничително подобрение на скоковите умения.

COMPEX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *