Ефекти от тренировчъчна програма с електростимулацията от гледна точка на сила, скачане и ритане при футболистите.

Ефекти от тренировчъчна програма с електростимулацията от гледна точка на сила, скачане и ритане при футболистите.

Billot et al, Списание за изследване на човешката сила и общото му физическо състояние, Май 2010 година, издание 24 (5), страници 1407-1413.

В това френско проучване, уредът Compex Energy се използва с цел да се проследи ефекта от 5-седмична ЕМС тренировъчна програма за подобрение на силата на мускулатурата (горната част на краката), както и за скоростта на ритането във футбола, спринта и изпълнението на вертикални сковове при футболистите.

  • 20 футболиста са разпределени в две тренировъчни групи на случаен принцип: първа ЕМС група получава електростимулация на квадрицепсите в продължение на 5 седмици (3 сесии с по 12 минутна тренировка на седмица) и само футболна тренировка за другата (контролираната) група.
  • Уредът Compex за силова програма е включен на ниво 5
  • Спортистите са тествани след 3 или 5-седмична тренировка – и в двете й части за първата група – като те показват значително подобрение на силовите качества при квадрицепсите, както и при изпълнението с топка и най-вече при това, изискващо висока скорост, като контролираната група обаче не показва подобни подобрения.

Авторите препоръчват прилагането на ЕМС като допълнителна тренировка за футболистите, тъй като тя представлява ефективен метод за подобрение на силата и качествата в изпълнението на различни футболни движения и тактики. Освен това ЕМС предоставя възможност за разнообразяване на футболните тренировъчни програми, тъй като с нея се постига по-високо ниво на мотивация у спортистите. Нещо повече – авторите силно препоръчват използването на уреда при наличие на травми у спортистите с цел по-бързо преодоляване на негативните ефекти от настъпилите различни медицински проблеми.

Ефективност: ускорява мускулното възстановяване

COMPEX 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *