electrostimulator.bg

Физиологични промени в мускулите и нервите

Физиологични промени в мускулите и нервите

electrostimulator.bg

Ефектите на електрическата стимулация върху невроните и мускулатурата

Gondin et al, Медицина и Наука в спорта и тренировката, 2005 година, Издание 37 (8), страници 1291-1299

С внедряването на електрическата мускулна стимулация в силовата тренировка, авторите на това френско проучване целят да разгледат адаптацията, която се наблюдава в мускулите и невроните в следствие на самата електростимулация.

За тази цел, 20 души са разделени на две групи – контролирана и такава, ползваща електростимулацията.

Групата на ЕМС получава 8-седмична ЕМС тренировъчна програма за квадрицепсите с помощта на Compex Sport уреда.

  • Максималната мускулна сила е повишена с близо 27% след 8-седмичната ЕМС тренировка – докато другата група не постига никакво увеличение на тази сила
  • От неврална гледна точка, авторите установяват, че ЕМС тренировката подобрява цялостната активност на стимулираните мускули: двигателните нерви имат възможност да активират повече мускулни тъкани благодарение на ЕМС.
  • От гледна точка на мускулите, ЕМС тренировката предоставя възможност за повишение на масата на квадраципсите (измерено чрез площта на напречното сечение на тези мускули) и положително променя цялостната мускулатура.
  • Невралните адаптации възникват предимно през първите 4 от тренировъчните седмици, т.е., значителните мускулни адаптации се наблюдават в периода от 4 до 8 тренировъчна седмица.

В заключение, авторите споделят, че подобренията с ЕМС тренировката се свързват както с невралните, така и с мускулните адаптации.

COMPEX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *