electrostimulator-i-pluvaneto

Сравнение между възстановяване посредством плуване и мускулна стимулация от гледна точна на премахване на лактата след спортно плуване

Сравнение между възстановяване посредством плуване и мускулна стимулация от гледна точна на премахване на лактата след спортно плуване

electrostimulator-i-pluvaneto

Neric et al, Списание за изследване на човешката сила и общото му физическо състояние, Декември 2009 година, Издание 23 (9), страници 2560-2567

Състезателното плуване изисква няколко промеждутъка от високоинтензивни упражнения, за да се намали нивото на лактат в кръвта. Активното физическо възстановяване показва по-ниски стойности на лактат, отколкото пасивното, но, от друга страна, първото не винаги е най-практичното решение.

Това калифорнийско изследване има за цел да оцени ефекта от активното възстановяване с ЕМС и да го сравни със субмаксималното възстановяване с плуване, както и с пасивното възстановяване.

Преди да стартира изследването нивата на лакатат в кръвта са изследвани, както и веднага след плувния спринт на 200 ярда, а също и след 10-минутно (междинно възстановяване) и след 20-минутно възстановяване (пост-възстановяване).

При всички случаи нивото на лактакт се намалява максимално след субмаксималното възстановяване с плуване. От друга страна, ЕМС възстановяването, също, показва сравнително добри резултати – особено по сравнение с пасивното възстановяване.

О тук и авторите предлагат електрическата стимулация като алтернативен метод за възстановяване с цел намаляване нивото на лактат. В много случаи времето, прекарвано в плувния басейн по време на възстановителния процес, е намалено за някои спортисти или пък те са прекалено физически или психически изтощени, за да плуват. А в останалите хипотези плувците просто търсят добър алтернативен метод за възстановяване. Във всички тези ситуации използването на електрическа стимулация за произвеждане на мускулни контракции по време на реална почивка може да доведе до доста ползотворно възстановяване, намаляване на нивото на лактакт, а и по-добри бъдещи резултати.

COMPEX

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *